Μεταμορφώσεως 1, Άλιμος 174 55
thalia.artspace@gmail.com

Ελευθερία Γεραρή

Χάρτινα Τοπία …

Τα Χάρτινα Τοπία μου είναι ο καμβάς μου, το σανίδι πάνω στο οποίο «παίζω» τους ρόλους που έχω συρράψει για ετούτη τη ζωή, αυτοσχεδιάζοντας όσο (καμώνομαι ότι) περνάει από το χέρι μου, από γέννηση σε θάνατο. Είναι η βάση, το χαλί, όλα όσα έχω μαζέψει στο ξεδίπλωμα του Χρόνου, όσα με κάνουν να υπάρχω, να σκέφτομαι και να νιώθω.

Είναι μέρος της «φορεμένης» μου ταυτότητας, το βεστιάριό μου! Πάνω τους ντύνομαι και ξεγυμνώνομαι, μιλάω και σωπαίνω, κρύβομαι και φανερώνομαι, άλλοτε μυστικά κι άλλοτε (σπανίως) ολοφάνερα.

Είναι ο σπασμένος μου καθρέφτης της Αλήθειας, της αλήθειας ΜΟΥ – μια αδυσώπητη προσπάθεια συγκόλλησης των κομματιών μου, ένα αέναο κάλεσμα για ένωση, ένα μικρό μονόπρακτο κάθε φορά από τα άπαντα της ζωής μου.

Στήνω επάνω τους τα όνειρά μου, σε διαστάσεις ‘φαντασίας’, με κοπίδια, ψαλίδια, χρώματα και κλωστές, να πάρουν σχήμα και μορφή, κι όποιος κατάλαβε… με κατάλαβε!

 

και πίσω τους Λέξεις …

Λέξεις που γίνονται σπίτια – σπίτια στενά, ανήλιαγα, χαμηλοτάβανα, μονοσύλλαβα, δισύλλαβα, με θαυμαστικά στις πόρτες, με σκιές πίσω απ’ τα παράθυρα και ερωτηματικά να φράζουν τις κλειδαρότρυπες.

Μόνο στα λόγια τα κλειδιά, τα 24, τα 124, τα 1124… Λέξεις που τις προφέρουν άλλοι μας εαυτοί, πλανεμένοι. Λέξεις που θα ταίριαζε να είναι βεράντες και μπαλκόνια, αυλές ολάνθιστες με δέντρα, όχι αειθαλή που μένουν απότιστα από τα καμώματα του καιρού και μέρα τη μέρα γερνάνε… μα δέντρα φυλλοβόλα με φύλλα κι ανθούς που ξαναγεννιούνται σ’ έναν χορό ελπίδας, αναγέννησης, έρωτα.

Μ’ αρέσει το φθινόπωρο, ίσως επειδή γεννήθηκα φθινόπωρο. Η μυρωδιά της βροχής… τα φύλλα που πέφτουν… οι νεαροί βλαστοί που παίρνουν τον ανήφορο των κορμ(ι)ών, αναζητώντας από ένστικτο το φως του Ήλιου.

 

και Σκέψεις …

Ροκανίζω και ροκανίζομαι μέχρι τελικής πτώσης, και η ‘πτώση’ παραμένει κατά περίεργο τρόπο πάντα η (παρα)Κλητική…

Χωρίς γιατί και πώς… εκεί και ο πόνος, βαθύς, γλυκόπικρος, λιγωτικός. Κολικός διαρκείας!

 

και Ιστορίες …

Καμιά φορά, απ’ την ανέλπιστη Λαχτάρα τους που επιτέλους συναντιούνται, πέφτουν με φόρα η μια πάνω στην άλλη, Ιστορίες Αγάπης, Μύθοι και Θρύλοι, και σακατεύονται – θύματα στην άσφαλτο της Ζωής, επείγοντα περιστατικά. Χάρτινα Τοπία…