Μεταμορφώσεως 1, Άλιμος 174 55
thalia.artspace@gmail.com

Ντίνα Αναστασιάδου

Δεδομένου ότι έχω μείνει στην Ιαπωνία για σχεδόν 9 χρόνια και έχω μάθει ιαπωνικές τεχνικές ζωγραφικής κάτω από Ιάπωνες καλλιτέχνες, είμαι βαθιά επηρεασμένη από τον ιαπωνικό πολιτισμό. Ως γλύπτης έχω διδαχθεί τις αισθητικές αξίες της αρχαίας ελληνικής, κλασικής και σύγχρονης δυτικής τέχνης. Παρόλα αυτά, στα έργα μου έχω ενσωματώσει αρχές, αισθητικές αξίες, τεχνικές και θέματα από την Ιαπωνία. Στα έργα μου απεικονίζω είτε πορτρέτα είτε θέματα της φύσης (πανίδα και χλωρίδα). Μέσα από τα πορτρέτα μου μπορώ να εκφράσω συναισθήματα. Με την εξύψωση της φύσης μπορώ να εκφράσω την βαθιά επιθυμία μου για προστασία του περιβάλλοντος.

Ναός Σίντο (Kamishikimi Kumanoimasu Shrine), sumi-e, 76X56 εκ. σε χειροποίητο χαρτί

Βραβεία και Συνεργασίες

Από το 2019 υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, διδάσκει ιαπωνικές τεχνικές ζωγραφικής sumi-e στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Το 2020 φιλοτέχνισε την προτομή του Μωυσή Αλλατίνι, απογόνου της οικογένειας Dassault (Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα Rafale). Το έργο βρίσκεται στην Νομαρχία της Θεσσαλονίκης.

 

Το 2021 βραβεύτηκε με Έπαινο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ως αναγνώριση της πολυετούς εργασία της για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και των φιλικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου στην Ελλάδα.

Εκθέσεις και Συλλογές

Έχει πραγματοποιήσει περίπου είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ινδία και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις στις προαναφερθείσες χώρες.

Έργα της βρίσκονται στις κάτωθι συλλογές.

 

 • Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.
 • Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα.
 • Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Ινδία.
 • Sanskriti Foundation / Sanskriti Museums, New Delhi, India.
 • India International Centre, New Delhi, India.
 • Indian Council of Cultural Relations (I.C.C.R.), Rabindranath Tagore Center,
 • Calcutta, India.
 • Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Κέρκυρα.
 • Μουσείο Ηρακλειδών Αθήνα.
 • Συλλογή Πολιτιστικού Κέντρου Βαφοπουλείου, Θεσσαλονίκη.
 • Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.
 • Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Εκπαίδευση

1980-1986 Αποφοίτησε (με άριστα 10/10) από το τμήμα γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. (Ήταν μαθήτρια του Γιώργου Νικολαίδη και Θόδωρου Παπαγιάννη).

1989-1991 Έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας (Monbusho) και παρακολούθησε μαθήματα Ιαπωνικής ιστορίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Τμήμα Φιλοσοφίας. Από το 1986 έως το 1992 ήταν στην Ιαπωνία και έμαθε ιαπωνικά, καλλιγραφία και τεχνικές ζωγραφικής (sumi-e) δίπλα στον ιστορικό και καλλιγράφο Mitsuo Takaoki. Η σχέση της με την οικογένεια Takaoki – που ξεκίνησε το 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα – ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για την καριέρα της ως καλλιτέχνη.

2012-2014 Έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ινδίας (I.C.C.R.). Είναι κάτοχος Master of Fine Arts (M.F.A.) από το Πανεπιστήμιο Rabindra Bharati στην Καλκούτα. Το 2013 βραβεύτηκε από το ίδιο Πανεπιστήμιο για την σχεδιαστική της ικανότητα.