Μεταμορφώσεως 1, Άλιμος 174 55
thalia.artspace@gmail.com

Πολυξένη Σαμανίδου

Δήλωση καλλιτέχνη

Έχω μεγάλη αγάπη και σεβασμό για την ασιατική κουλτούρα και ιδιαίτερα την ιαπωνική τέχνη. Πιστεύω ότι έχει μία εξαιρετικά βαθιά φιλοσοφία με μεγάλη απλότητα έκφρασης. Θαυμάζω τον σεβασμό προς τη φύση, την απεικόνιση της με απλό τρόπο, το κενό και τη σημασία του. Εκτιμώ τη στενή σχέση τέχνης και τεχνικής και τον σεβασμό στον χρόνο και στη φθορά (wabi sabi).

20240413_125935

Εκπαίδευση

Η Πολυξένη Σαμανίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε βιοχημεία στην Γενεύη όπου εργάστηκε και διέμενε για 10 χρόνια.

Ασχολείται ενεργά με τη ζωγραφική στην πορσελάνη, την κεραμική και το sumi-e.Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα ζωγραφικής στην πορσελάνη γνωστών καλλιτεχνών στη Γενεύη, στη Λωζάνη, στο Λονδίνο, στο Μόναχο και στην Αθήνα.Ολοκληρώνοντας την πενταετή εκπαίδευση στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής, όπου και εξέθεσε τη δουλειά της, ασχολείται με την κεραμική και συμμετέχει σε σεμινάρια και μαθήματα στην Αθήνα και στο Λονδίνο.Στο παρελθόν παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής με τον γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα.Επίσης, για τρία χρόνια παρακολούθησε μαθήματα Ikebana με την master της σχολής O Hara Χαρούλα Παπαδοπούλου.Κατά τη διαμονή της στο Λονδίνο, τη δεκαετία του 1980, ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με την τεχνική sumi-e. Από το 2019 παρακολουθεί συστηματικά τα μαθήματα sumi-e με την Ντίνα Αναστασιάδου.