Μεταμορφώσεως 1, Άλιμος 174 55
thalia.artspace@gmail.com

Στέλλα Σεβαστοπούλου

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου δημιουργεί έργα παραστατικά αλλά και αφαιρετικά, και έχει αναπτύξει μία δικιά της τεχνοτροπία που συνδυάζει την αφαιρετική ζωγραφική με τεχνικές τύπωσης. Στην καρδιά της τέχνης της, είναι η έμπνευση της φύσης και οι τρόποι με τον οποίο συνδέονται η φύση με τον πολιτισμό, ενώ έχει επίσης εστιάσει και στην εξερεύνηση της γκρίζας ζώνης ανάμεσα στην τέχνη και το σχέδιο.

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου (Stella Sevastopoulos) σπούδασε Τέχνη, Αγγλική Λογοτεχνία και Ιστορία της Τέχνης στο Harrow College of Art, στο Lancaster University και στο Reading University. Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και ήταν πολιτιστική συντάκτρια στην εφημερίδα “Athens News”. Γράφει/διαχειρίζεται το site «Art Scene Athens» και οργανώνει την σειρά εκθέσεων «Τέχνη και Δημιουργικότητα» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βούλας «Υπατία». Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 εκθέσεις τέχνης και έχει αναλάβει κατ’ανάθεση την δημιουργία πινάκων (π.χ. για έκθεση του Κ.Θ.Β.Ε.), αλλά και εικονογραφήσεων (π.χ. για το πρότζεκτ «Τhe Joyful Practice of Stoic Death Writing» της συγγραφέας Kathryn Koromylas).

Το 2022 η Σεβαστοπούλου προσκλήθηκε από την καλλιτέχνιδα Sue Tilley (μοντέλο του Lucian Freud), να συμμετάσχει σε έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αργότερα την ίδια χρονιά προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρώτο artists residency στην Domus Art Gallery, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά, τα θαλασσινά τοπία της επιλέχθηκαν για το πρότζεκτ «Making Summer Memories», της Vardas Α.Ε., και επίσης προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε έκθεση που διοργάνωσε η συγγραφέας Βίκυ Κοσμοπούλου. Το 2023 συμμετείχε σε έκθεση στο Ίδρυμα Τσιχριτζή, και στο FokiaNou Art Space.  Πραγματοποίησε και την δεύτερη ατομική της έκθεση, με τίτλο «Ρυθμοί της Φύσης», η οποία είχε την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βούλας «Υπατία», αλλά και χορήγηση από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου), ένας από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ

2018      “Ελληνική Έμπνευση”, Placebo (φαρμακείο/πολυχώρος), Γλυφάδα.

2023      «Ρυθμοί της Φύσης», Πνευματική Εστία Βούλας, Βούλα Αττικής.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ

2018      “Ζωγραφική Χωρίς Τέλος”, Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Γλυφάδας.

2019      Συμμετοχή στα εργαστήρια του Trii art hub (Κουκάκι), τα έργα των οποίων είχαν συμπεριληφθεί στην έκθεση “Νερό, Μνήμη, Τέχνη”.

               Έκθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Υπατία», Βούλα.

2020      Οργάνωση, και συμμετοχή στην ομαδική έκθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Υπατία», στην Πολιτιστική Εστία Βούλας.

 “Love and Disaster in Athens”, Fokianou art space, Aθήνα.

“20/20 High Vision”, artzone42 gallery (Αθήνα).

“S(tr)ay a little prayer for me”, Ίδρυμα εικαστικών τεχνών Τσιχριτζή (Κηφισιά).

“Ορνιθο/Θεομαχία – Νοημοσύνη Σμύνους”, του ΚΘΒΕ. Τα έργα της έκθεσης ανήκουν τώρα στην κρατική συλογή το ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

“Νέα Σύμβολα”, Chili art gallery (Ψυρρή).

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ

2021      Συμμετοχή σε online εκθέσεις του Δημήτρη Λαζάρου: π.χ. «Άνω Διάζωμα 21», “21 Reprogramming Art”, «Woman Evolution 200”, “Find Me Adopt Me”, “Mama”, στο πρόγραμμα εκθέσεων “12months-ARTonline”, στο www.art-profiles.net

“New Era II”, της art number 23 gallery (με έδρα στο Λονδίνο και Αθήνα). https://artnumber23online/

 «Universal Flux (Meta-Corona Era)», στην artzone42 gallery, Αθήνα.

 «Μy heart», Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, Κολωνάκι.

«Dream Of», ‘Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (Κιφισιά).

                «Castro», Fokianou Art Space, Aθήνα.

 «Θάλασσα Γένους Ελληνικού», Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (Κιφισιά).

Οργάνωση, και συμμετοχή στην 1η ομαδική έκθεση «Τέχνη και Δημιουργικότητα», στην Πολιτιστική Εστία Βούλας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Υπατία».

                «Τravel App», FokiaNou Art Space, Αθήνα.

2022      Οργάνωση και συμμετοχή στην 2η έκθεση «Τέχνη και Δημιουργικότητα» στην Πολιτιστική Εστία Βούλας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Υπατία».

 «Νight in Athens», FokiaNou Art Space.

Συμμετοχή (μετά από πρόσκληση, από την Sue Tilley), στην διεθνής ομαδική έκθεση «Τogether We Draw», οργανωμένη από την εικαστικό/επιμελήτρια Sue Tilley, στην Αγγλία, Hastings Museum and Art Gallery. (H έκθεση προβλήθηκε και στις ειδήσεις).

Έκθεση και artists residency στη Domus Art Gallery Athens, με τίτλο “Greetings from Athens” («Χαιρετίσματα από την Αθήνα»).

«On the Magic Mountain», Fokianou Art Space.

«Ξεριζωμός/Ρεαλισμός», Ίδρυμα Τσιχριτζή, Κιφισία.

“Making Summer Memories” της εταιρίας Vardas, Κιφισία.

“Λεπτόγεως», European Centre of Architecture, Art, Design and Urban Studies, Αθήνα.

«Έκτη/Μεταφορές», έκθεση που οργάνωσε η συγγραφέας/ψυχολόγος Βίκυ Κοσμοπούλου. Τα έργα της έκθεσης ήταν εμπνευσμένα από το βιβλίο της Κοσμοπούλου – «Έκτη, και άλλες αφηγήσεις», το οποίο εξερευνά τις σκέψεις της έκτης Καρυάτιδας στο Βρετανικό Μουσείο. Black Duck multiplarte, Αθήνα.

2023      “Escapism in Athens”, FokiaNou Art Space.

 «Το χέρι μου μου λέει τι σκέφτομαι», Ίδρυμα Τσιχριτζή.

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου μας ταξιδεύει με τα έργα της σε μια ποιητική, λυρική διάσταση, στον πρώτο μύθο της Αφροδίτης, την περίοδο που υπήρχε μόνο ο Ουρανός και η Γη περιτριγυρισμένοι από τη θάλασσα. Αναδεικνύει την αγνή και θηλυκή πλευρά της θεάς της Ομορφιάς και του ‘Ερωτα, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε ξανά το μύθο της γέννησής της, στην απαρχή του κόσμου, αλλά και να παρατηρήσουμε πώς η φύση εμπνεύστηκε από αυτή.

 

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου χρησιμοποιεί μια μικτή τεχνική με χρήση ακρυλικών και τύπωσης, δημιουργώντας έναν ονειρικό κόσμο, στον οποίο η Θάλασσα γονιμοποιείται από τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, και ο αφρός μαζί με τους κυματισμούς της θάλασσας γεννούν τη θεά Αφροδίτη. Μια θεά που γεννιέται ενήλικη και όμορφη, και για την οποία θα γράφονται ύμνοι και ποιήματα σε όλη τη Μεσόγειο για αιώνες. Η Στέλλα Σεβαστοπούλου σχεδιάζει ένα μαγικό τοπίο, συνεχίζει με  αφηρημένες αναπαραστάσεις της αρχαίας εποχής και έπειτα ζωντανεύει τα γυναικεία σύμβολα στην αφηρημένη φύση, όπου τα λουλούδια και η γυναίκα μοιράζονται την ίδια δύναμη της δημιουργίας. Η “ποιητική” αυτή σειρά έργων τέχνης κλείνει με τη μορφή της Θεάς στην αναπαράσταση που αποτέλεσε μια από τις κύριες πηγές έμπνευσης των καλλιτεχνών για αιώνες: την Αφροδίτη της Μήλου, η οποία εκτίθεται στο Λούβρο από το 1821 αποτελώντας ένα από τα κυριότερα αριστουργήματα του μουσείου.