Σκουφά 51, Κολωνάκι, 10672 Αθήνα
thalia.artspace@gmail.com

Η Αλίκη στο Αναπνευστικό Σύστημα

Η Αλίκη στο Αναπνευστικό Σύστημα

Ο γλύπτης Willard Wigan είναι γνωστός για τη δημιουργία μικροσκοπικών αγαλματιδίων, τόσο μικρών, που συχνά, είναι αδύνατο να τα δει κανείς με γυμνό μάτι. Για να δημιουργήσει τα γλυπτά αυτά ο Wigan χρησιμοποιεί μικροσκόπιο και εργαλεία που φτιάχνει μόνος του. Στη λίστα των αλλόκοτων εργαλείων του μπορεί να βρει κανείς τσιμπιδάκια φτιαγμένα από… βλεφαρίδες! Τα έργα του παίρνουν μήνες για να ολοκληρωθούν, καθώς η εργασία σε τόσο μικρή κλίμακα απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και υπομονή.

 

Βέβαια, έργα τόσο μικροσκοπικά χάνονται εύκολα… και με αστείους τρόπους. Ο Wigan, για παράδειγμα, εισέπνευσε κυριολεκτικά το αγαλματίδιο της Αλίκης («Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων), επειδή τον ξάφνιασε μία εισερχόμενη κλίση στο κινητό του.

 

Ο Wigan είπε: «Κάθε ένα από τα γλυπτά μου χρειάζεται ολόκληρες εβδομάδες συγκέντρωσης και αφοσίωσης για να φτιαχτεί. Η διαδικασία με τρελαίνει, για να λέμε την αλήθεια. Η καταστροφή ενός έργου στιγμές πριν την ολοκλήρωση του είναι ένα ιδιαίτερα θλιβερό συμβάν.»

 

«Ήταν γραφτό να εισπνεύσω την Αλίκη», είναι ένα από τα πολλά αλλόκοτα αποφθέγματα του Wigan. Σε μία απόπειρα να εξηγήσει τι εννοούσε με αυτό ο καλλιτέχνης, παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το πρωτότυπο της Αλίκης. Επομένως, ίσως σε μία τελευταία απόπειρα να δει την καλή πλευρά του συμβάντος, ο καλλιτέχνης αναφέρει πως ίσως η κλήση που έλαβε στο κινητό του και τον τρόμαξε, οδηγώντας στην εισπνοή της Αλίκης, να ήταν για καλό. Η δεύτερη δημιουργική του απόπειρα ήταν, κατά τον ίδιο, πολύ πιο επιτυχημένη.

 

Με πονόλαιμο και πονοκέφαλο, ο Wigan πρόσθεσε: «Είναι κάπου μέσα μου, τώρα. Χάθηκε για πάντα».