Σκουφά 51, Κολωνάκι, 10672 Αθήνα
thalia.artspace@gmail.com

Marina Syntelis

Αφού αρχικά ζωγράφισε τη Σαντορίνη και νησιωτικά τοπία, με την πάροδο του χρόνου, η Μαρίνα έχασε το ενδιαφέρον της για τις στέγες αυτές και επικεντρώθηκε περισσότερο σε αυτό που βρισκόταν πέρα από αυτές – τη θάλασσα με όλες τις μυριάδες αποχρώσεις, τα φωτεινά εφέ και τους ρυθμούς της. Η φαινομενικά χωρίς δομή ρευστότητα του νερού έγινε πρόκληση για εκείνη, να το αποτυπώσει και να του δώσει μορφή και δομή, να βρει την εσωτερική του λειτουργία. Οι κυματισμοί και τα φωτεινά εφέ χόρευαν στους καμβάδες της σαν μυστικιστικά όντα. Αλλά ήταν το δράμα του κύματος, που επίσης τη γοήτευε. Ο τρόπος με τον οποίο συντρίβεται σε εκατομμύρια κομμάτια και το πώς μπορούσε να το κατανοήσει οπτικά, τυπικά, φιλοσοφικά, ενσυναισθητικά.

Η ανάλυση της δομής των κυμάτων από τη Μαρίνα Συντελή γινόταν όλο και πιο βαθιά και λεπτομερής με κάθε νέο πίνακα […] όπου τα νερά που καταρρέουν δημιουργούν ομιχλώδεις, αιθέριες και φευγαλέες ατμόσφαιρες. […] Ένας Ολλανδός συνάδελφός της, μοιράστηκε μαζί της ένα πανάρχαιο μυστικό, που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί δάσκαλοι για να δημιουργούν λάμψη, διαφάνειες και λαμπερά χρώματα στα έργα τους. Εκεί, στα βάθη των αιώνων, ανακάλυψε τη χρήση ρητίνης πεύκου, αναμεμειγμένης με νέφτι και λινέλαιο, γνωστή ως μια μορφή “megilp”. Αυτό το μέσο, χρησιμοποιήθηκε μαζί με τα λάδια από πολλούς δασκάλους. Ήταν ένα μυστικό συστατικό που χρησιμοποιήθηκε από τον Turner, τον Rembrandt, τον Van Eyck, τον Rubens, προκειμένου να δημιουργηθούν υπέροχα υαλώματα και χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα. […] Η Μαρίνα αναβίωσε αυτή την τεχνική (μια επίπονη τεχνική που περιλαμβάνει τη δημιουργία διαφορετικών “δυνάμεων” αυτού του μέσου, με διαφορετικά ποσοστά  από λινέλαιο, ρητίνη και νέφτι), τοποθετώντας την σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. […] Υπάρχει μια δύναμη και ένας δυναμισμός στο έργο της Μαρίνας Συντέλη που παραπέμπει στον ρομαντισμό, και την εμπνευσμένη από το δέος προοπτική της για τη φύση, σε συνδυασμό με μια κλασική αναζήτηση δομής και μορφής (πώς να μην υπάρχει; Είναι Ελληνίδα άλλωστε). Αλλά, υπάρχει μια σύγχρονη αίσθηση στη ζωγραφική της: Είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο συνδυάζει την υπερρεαλιστική εμμονή με τη λεπτομέρεια με μια αιθέρια αφαίρεση; Ίσως εν μέρει. […]’

 

Πηγή: απόσπασμα από τη Στέλλα Σεβαστοπούλου, δημοσιογράφο, ιστορικό τέχνης, καλλιτέχνη – το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στη σελίδα https://artsceneathens.com/2019/12/13/in-focus-marina-syntelis-and-wave-power/

  • November 2019 – Art and Antiques Fair For Everyone Winter (Birmingham Exhibition Centre) Represented by The Papillon Gallery
  • December 2019 – “Little Paris/ Untouched by Time” (Trii Art Hub, Athens) Group Exhibition curated by Olga Latousaki
  • January 2020 – Mayfair Antiques and Fine Art Fair (London Marriott, Grosvenor Square) Represented by The Papillon Gallery
  • March 2020 – The Open Art Fair (Kings Road, London) Represented by The Papillon Gallery
  • May 2020 – Solo Virtual Exhibition (ongoing) Curated by Steve Burnage
  • November 2020 – Arts and Antiques for Everyone (Online Art Fair) – Represented by The Papillon Gallery
  • September 2021 – Southampton International Boat Show – Solo Exhibition curated by Steve Burnage (The Papillon Gallery)
  • September 2021 – Surrey Contemporary Art Fair (Sandown Park, Racecourse, Esher) – Represented by The Papillon Gallery
  • November 2021 – Winter Art & Antiques Fair (Olympia London) – Represented by The Papillon Gallery
  • November 2021 – Manchester Art Fair (Manchester Central) – Represented by The Papillon Gallery
  • November 2021 – Art & Antiques For Everyone (NEC Birmingham, UK) – Represented by The Papillon Gallery
  • February 2022 – Boatlife Live (NEC Birmingham, UK) – Solo Exhibition curated by Steve Burnage (The Papillon Gallery)
  • September 2022 – Southampton International Boat Show – Solo Exhibition curated by Steve Burnage (The Papillon Gallery)
  • November 2022 – Winter Art & Antiques Fair (Olympia London, UK) – Represented by The Papillon Gallery
  • November 2022 – Arts & Antiques For Everyone (NEC Birmingham, UK) – Represented by The Papillon Gallery

«Τὰ πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η θάλασσα

(1) Η αύρα, ο αναστεναγμός του κύματος, η μυρωδιά του ιωδίου, το ρίγος στην επιφάνειά της…

Το φως απλώνεται στην ήρεμη, γαλήνια θάλασσα. Απολαμβάνει τις αντανακλάσεις που δημιουργεί, παίζοντας με τα χρώματα και τη διαφάνεια. Η θάλασσα του χαρίζει μια απέραντη πραότητα ως απάντηση σε αυτά τα χάδια. Και ο αέρας απολαμβάνει αυτή την εικόνα και τους συνοδεύει. Οι τρεις φίλοι, σύντροφοι, εραστές, παίζουν, μπλέκονται και αγκαλιάζονται, δημιουργώντας αποχρώσεις του μπλε και αντανακλάσεις τόσο μαγικές, τόσο μυστικιστικές (2-3).

Και τότε …

Ο αέρας επιταχύνει την αύρα του, η θάλασσα στροβιλίζεται στο ρυθμό της. Το φως παίζει με τα παιχνίδια τους και δημιουργεί νέες αντανακλάσεις, απροσδόκητες και βαθιές. Η θάλασσα μοιάζει να τους χαμογελάει, ζωντανεύει και πάλλεται. (4) Παίρνει νέα πρόσωπα, νέες όψεις. Γίνεται πιο εκφραστική, αισθησιακή και δυνατή. (5) Αναστατώνει τα κύματά της, εκτοξεύει τον αφρό της, μεθάει τον αέρα με το ιώδιο της … (6) Και επιταχύνουν μαζί, με αρμονία ρίχνονται ο ένας πάνω στον άλλο. Το φως προσαρμόζεται για να τους δώσει περισσότερο χώρο να αγκαλιαστούν σε μια εκστατική συγχώνευση. (7) Παίζει μαζί τους ρίχνοντας νέες σκιές, νέες αντανακλάσεις και χρώματα, εκπληκτικά και μοναδικά. 

(8) Ο ουρανός και η θάλασσα ενώνονται για να γίνουν ένα. (9) Ο αφρός αψηφά τα σύννεφα, αλληλοσυμπληρώνονται και μαζί γεννούν ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Η Μαρίνα Συντελή έχει αποτυπώσει αριστοτεχνικά όλες τις πτυχές της θάλασσας και της δύναμής της, από την απλότητά της μέχρι την απόλυτη πολυπλοκότητά της, αντανακλώντας όλα τα συναισθήματα που την κινούν και την εμψυχώνουν. Μια θάλασσα που είναι επίσης ο καθρέφτης των εσωτερικών παθών που δεν σβήνουν ποτέ και εξελίσσονται σε μια αέναη κίνηση. Το έργο της είναι κάτι περισσότερο από ένα τεχνικό αριστούργημα, μας ταξιδεύει στα κύματα της ζωής και του πάθους που πάλλονται μέσα στον καθένα μας, με τη μοναδικότητα και την πρωτοτυπία τους. Η Μαρίνα Συντελή λάμπει ως Δημιουργός σε αυτή τη σειρά έργων της.

Από τους ιδρυτές της Thalia Gallery, Audrey και Δημήτρη